Home      Archief      Links      Contact
 
Bewoners OlmenEs kijken reikhalzend uit naar vakantie!
Regio Appelscha


Veel bewoners van zorginstelling OlmenEs in Appelscha kijken reikhalzend uit naar de groepsvakanties. Vorig jaar moest de vakantie vanwege de corona-pandemie worden geannuleerd, tot groot verdriet van de Olmenessers. Bovendien werd de instelling het afgelopen jaar zelf zwaar door het virus getroffen, met vele tientallen besmettingen onder zowel bewoners als personeel.

Hoewel de meeste bewoners vrij milde klachten hadden, heeft de hele situatie een grote invloed gehad op de woon-leefgemeenschap. Quarantaines, gesplitste groepen, wisselende groepsleiding, andere verdeling over de werkplaatsen, kortom allemaal zaken die anders dan anders waren. En dat voor bewoners die juist gebaat zijn bij regelmaat, vaste patronen en vertrouwde gezichten. Inmiddels zijn gelukkig vrijwel alle bewoners twee keer gevaccineerd, wat ook geldt voor de meeste begeleiders.

Voor een aantal bewoners is die veilige regelmaat zelfs zo belangrijk dat zij juist niet deelnemen aan de groepsvakantie, of alleen uitstapjes maken zodat ze in hun eigen bed kunnen slapen. Voor de meesten is de jaarlijkse groepsreis echter een van de hoogtepunten van het jaar. Geen wonder dat er door hen, meer nog dan anders, naar wordt uitgekeken.

Het organiseren van een verantwoorde vakantie voor bewoners met een beperking vraagt een flinke inspanning. Niet alleen om passende accommodaties te vinden, maar ook vanwege het inzetten van voldoende en gekwalificeerde begeleiding. Gelukkig is OlmenEs daar, in samenwerking met de oudervereniging, opnieuw in geslaagd. Aangepaste vakanties zijn echter wel duur. Het kost iedere bewoner zelf maar liefst 635 euro. Gelukkig was het gespaarde geld van vorig jaar blijven staan, want dat bedrag is hoger dan wat de meesten per maand aan uitkering van het UWV krijgen. De kosten zijn overigens niet alleen hoog vanwege de accomodaties, maar vooral vanwege de professionele begeleiding.

Naast de eigen bijdragen maken diverse donaties de vakantie haalbaar. Zo ontving men 3500 euro van HandicapNL en bijdragen van de oudervereniging en OlmenEs zelf. De groepsvakanties van OlmenEs zijn dit jaar in de midweek van 14 t/m 18 juni, met bestemmingen als de Veluwe, Limburg, Drenthe en Schiermonnikoog.


OlmenEs is een woon- en werkgemeenschap op antroposofische basis in Appelscha en gevestigd op het terrein van het voormalige sanatorium Beatrixoord.

09-06-2021
Foto's
Regio Appelscha


Terug
© Copyright 2005 - 2021 RegioAppelscha.nl